ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΘΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΒ)
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 22389220
Τηλεομοιότυπο: 22816133
Μενού

Ιστορικό Σχολείου

TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ MΑΣ

Μετά την τουρκική εισβολή  και την ανέγερση του προσφυγικού συνοικισμού Ανθούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 1977. Πριν από την είσοδο στον Συνοικισμό, σε ένα κατάξερο τοπίο, όπου ξεπροβάλλουν οι πρώτες προσφυγικές κατοικίες χτίζεται το Δημοτικό Σχολείο Συνοικισμού Ανθούπολης.  Ένα σχολείο που κλήθηκε να στεγάσει πρόσφυγες από 83 διαφορετικές κοινότητες.

Το σχολείο λειτουργεί  την πρώτη χρονιά  με 362 μαθητές σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.  Τη δεύτερη χρονιά εγγράφονται  254 καινούριοι μαθητές και την τρίτη χρονιά ο συνολικός αριθμός μαθητών που εγγράφηκαν  στο μητρώο ανέρχεται στους 751. Τάξεις με 32 – 40  μαθητές οι οποίοι προέρχονταν από σχολεία διαφόρων κοινοτήτων.  Χρόνια δύσκολα,  με πόνο και φτώχεια γεμάτα … Το σχολείο καλείται να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο και προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές και τις οικογένειές του  στα τόσα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής. Προτεραιότητα του σχολείου και του κράτους, η σίτιση των μαθητών. Το συσσίτιο περιλάμβανε γάλα, κουλούρι, τυρί και λαμβανόταν από όλα τα παιδιά του σχολείου.

 Γρήγορα το σχολείο οργανώνεται . Με πρώτο διευθυντή τον κ.  Σαββίδη  και με διδακτικό προσωπικό που αριθμούσε συνολικά 12 εκπαιδευτικούς, το σχολείο προσπαθεί να αναπτύξει ολόπλευρα τους μαθητές και σε όλα τα μαθήματα. Το σχολείο εξοπλίζεται ικανοποιητικά και λειτουργούν τα διάφορα εργαστήρια όπου εκεί γίνονται τα μαθήματα των Οικοκυρικών και της Ξυλουργικής.  Η χορωδία και ορχήστρα γρήγορα στήνεται με μεράκι και παρουσιάζει εξαιρετικό ρεπερτόριο με έργα Κυπρίων και Ελλήνων συνθετών. Όλες οι γιορτές των πρώτων χρόνων προβάλλουν τον πόνο της προσφυγιάς, αλλά και καλλιεργούν τον πόθο της επιστροφής. Στην πρώτη χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία πραγματοποιείται στις πτυσσόμενες αίθουσες του ισογείου, αλλά και σε άλλες που ακολούθησαν η θεματολογία είναι η Κύπρος και το « Δεν Ξεχνώ». Σε πολλές  εκδηλώσεις  του σχολείου εκπροσωπείται και η πολιτεία, η οποία δείχνει με τον τρόπο αυτό ότι στηρίζει το έργο του σχολείου αλλά και τους πρόσφυγες του Συνοικισμού.

Το σχολείο αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κυπριακής παράδοσης. Οι κυπριακοί χοροί διδάσκονται με ιδιαίτερο ζήλο και παρουσιάζονται με κάθε ευκαιρία σε πολλές γιορτές. Την Τσικνοπέμπτη  αναβιώνουν έθιμα  από τις διάφορες κοινότητες, παραδοσιακά παιχνίδια, κρεμμάζεται η σούσα και οι μαθήτριες αναβιώνουν το έθιμο από τις Σήκωσες. Όλοι μαζί, δάσκαλοι και παιδιά, διασκεδάζουν  την Τσικνοπέμπτη φέρνοντας ο καθένας φαγητό από το σπίτι.

 Από την πρώτη κιόλας χρονιά γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργηθεί ο κήπος στην πρόσοψη του σχολείου. Τα επόμενα χρόνια δημιουργείται στη νότια πλευρά του σχολείου μια παιδική χαρά με εισφορές των Lions Λευκωσίας.

Οι γυμναστικές επιδείξεις στην αυλή του σχολείου ήταν απαραίτητες κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς και παρουσιάζονταν στην εσωτερική αυλή.  Η συμμετοχή του σχολείου στους περιφερειακούς αγώνες,  σε ποδοσφαιρικές αθλητικές συναντήσεις με άλλα σχολεία αποτελούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

Ο  μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός μαθητών  δυσκόλευε  τη διοίκηση του σχολείου και δημιουργούσε νέες ανάγκες για στέγαση.  Για τρεις σχολικές χρονιές το σχολείο λειτουργεί ως ενιαίο. Με την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας  στην οποία στεγάζεται ο Κ.Α  από την  ευγενή χορηγία του κ. Ευάγγελου Βαλαρή  τη σχολική χρονιά 1980- 81 το σχολείο λειτουργεί  πλέον σε δύο κύκλους με ξεχωριστούς διευθυντές και διδακτικό προσωπικό. Το Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης μετονομάζεται σε Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης Κ.Β. Στα εγκαίνια των δύο σχολείων το 1980 παρευρίσκεται ο μακαριστός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού και η σύζυγός του, εκπρόσωποι της Εκκλησίας,  εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Το σχολείο συνέχισε την πορεία του στα επόμενα χρόνια πάντα με επίκεντρο τον πόθο για επιστροφή. Συμπαραστάτης στο έργο του σχολείου  και η Εκκλησία με τον νεαρό τότε πρεσβύτερο π. Μιχαήλ Ευθυμίου, ο οποίος από τότε μαζί με τους άλλους ιερείς της κοινότητας βρίσκονται κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές πραγματοποιώντας, αγιασμούς, εκκλησιασμούς και  άλλες ακολουθίες για τα σχολεία.

Αξιόλογοι εκπαιδευτικοί, διακεκριμένοι συγγραφείς και ποιητές υπηρέτησαν στο σχολείο αυτό. Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου διακρίνονται σε διάφορους διαγωνισμούς. Απόφοιτοι μαθητές του σχολείου κατάφεραν να διακριθούν σε διάφορα αξιώματα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία.

Το 2004 στο σχολείο γίνονται αντισεισμικά έργα ανακαινίζεται ριζικά. Γίνονται αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τα εργαστήρια μεταφέρονται στον πρώτο όροφο. Το σχολείο είναι άρτια εξοπλισμένο σε όλα τα εργαστήρια. Τη σχολική χρονιά  2010- 2011 λειτουργεί η Aίθουσα Πολλαπλής Χρήσης.Το Δημοτικό Σχολείο Ανθούπολης ΚΒ΄ συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο στοχεύοντας ακόμα πιο ψηλά.